800.000 mogelijkheden  •  Herbruikbaar  •  Gratis verzending boven € 20Meest gestelde vragen | Contact
Symbio6    Sjablonen op maat

Graveertechniek

graveertechniekGraveren is een diepdruk en verspanende techniek om tekst of afbeeldingen verdiept aan te brengen in metaal, glas, hout, steen, leer of kunststof. Dit kan met een pen, frees, laserlicht of waterstraal.

Voordelen graveren

Het grote voordeel van een gegraveerde afbeelding ten opzichte van print is dat de gravure er niet af kan slijten. Dit maakt bijvoorbeeld gegraveerd servies vaatwaserbestendig. Daarnaast graveren moderne CNC machines met een zeer hoge resolutie en zijn eenvoudig exacte kopieen te maken.

Contrast

Voor de leesbaarheid is het belangrijk dat er een duidelijk verschil is tussen de kleur van de gravure en de achtergrond. Bij glas, hout en leer is dit contrast groot, tekst of afbeeldingen zijn goed te zien. Bij met name kunststoffen ligt dit aan het materiaal. Er zijn verschillende oplossingen om dit te verbeteren, bijvoorbeeld speciale elementen toevoegen die verkleuren met laserlicht. Meer over kunststof graveren »

Handgraveren

De oudste graveertechniek is het krassen van een afbeelding in het materiaal met een graveerpen, graveerstift of burijn. Een burijn kan een V-vormige snede hebben. Deze worden onder andere gebruikt om hout of linoleum te bewerken.

Phantograaf

Een phantograaf is een hulpmiddel bij het maken van tekeningen. Dit verstelbare parallellogram wordt gebruikt om tekst en afbeeldingen vergroot of verkleind over te nemen. Dit doe je door met de ene kant de afbeelding over te trekken. De frees aan de andere kant van de phantograaf zal het figuur vergroot of verkleind graveren. Veel graveermachines werken volgens dit principe.

CNC graveren

CNC graveren staat vaak synoniem voor het graveren met een (CNC) freesmachine. Deze 2-assige frees neemt materiaal weg waardoor de gravure in het materiaal zichtbaar wordt.

Lasergraveren

lasergraverenLasergraveren is vergelijkbaar met mechanisch graveren, in plaats van een frees gebruikt deze techniek laserlicht. Het grote voordeel van een laser is dat deze geen contact maakt met het materiaal. Daarnaast is deze methode snel, flexibel en levert een hoge kwaliteit (resolutie). Het laserlicht brandt een beetje materiaal weg waardoor de tekst of afbeelding zichtbaar wordt. Symbio6 maakt gebruik van lasergraveren.

Omdat een laser met een bepaalde golflengte werkt is het mogelijk om elementen aan het materiaal toe te voegen die verkleuren bij een bepaalde golflengte. Andere methoden zijn het gebruik van speciale pasta, lak of meerkleurige lagen. Meer lasermarkeren »

Watersnijden

De duurste graveertechniek is over het algemeen watersnijden. Een voordeel van deze koudemethode dat de eigenschappen van het materialen blijven gelijk. Vooral bij kwetsbare materialen kan dit handig zijn. Een nadeel kan oxidatie zijn.