800.000 mogelijkheden  •  Herbruikbaar  •  Gratis verzending boven € 20Meest gestelde vragen | Contact
Symbio6    Sjablonen op maat

Kunststof graveren

kunststof graverenGraveren is een verspanende techniek om letters of afbeeldingen verdiept aan te brengen in bijvoorbeeld een kunststof als plexiglas of EVA foam. Kunststof is naast eenvoudig te bewerken vaak goedkoper dan metalen als aluminium of RVS. Met een laser is op verschillende manieren te graveren.

Direct laseren

De goedkoopste en meest flexibele methode is het direct laseren van kunststof, het zogenaamde rasteren. De laserbundel smelt een dun laagje kunststof weg. De leesbaarheid is afhankelijk van het contrast dat ontstaat. Bij de meeste kleuren is de gravure iets donkerder. Zoals uit de onderstaande tabel blijkt zijn (helaas) niet alle kunststoffen uit ons assortiment goed te graveren.

Kunststof Graveren
2color-acrylaat Zeer goed
Plexiglas Goed
EVA foam Goed
Mylar Matig
Polystyreen Slecht leesbaar
Polypropyleen Slecht leesbaar

Lijngraveren

lijngraverenEen andere directe methode is lijngraveren. Dit kan, bijvoorbeeld bij foam of dikker Mylar, beter leesbaar zijn dan dan een vlak graveren (rasteren). Daarnaast is dit goedkoper dan rasteren omdat dit sneller gaat.

Voor of achterkant

Graveren kan op de voorkant of (gespiegeld) op de achterkant van het materiaal. Bijvoorbeeld vanwege vervuiling of bij een spiegel kan het handig zijn om op de achterkant te graveren. Wij spiegelen hiervoor de oorspronkelijke tekening.

Lagen materiaal

Een andere methode is een kunststof gebruiken dat uit verschillende lagen bestaat zoals ons 2color-acrylaat. Door de bovenste laag weg te smelten wordt de kleur van de laag daaronder zichtbaar. Tot 4 lagen is mogelijk. Een variant is het werken met een laklaag. Dit materiaal wordt veel gebruikt voor naambordjes.

Chemische reactie

Met een pasta, lak of toevoeging aan het materiaal is het mogelijk om thermisch of met de golflengte van het licht een bepaalde moleculaire verandering in het materiaal te veroorzaken. Deze chemische reactie zal plaatselijk de kleur veranderen. Deze laatste vorm van 'graveren' is niet voelbaar. Meer lasermarkeren »

Inkleuren

Inkleuren kan ook nog door de groef in te kleuren met verf. Vaak is de overtollige verf eenvoudig van het kunststof oppervlak af te vegen en blijft het alleen in de gravure achter. Net als vervuiling.

Andere graveertechnieken

Naast met laserlicht kan je ook graveren met een pen, frees of waterstraal.
Meer graveertechniek »