800.000 mogelijkheden  •  Herbruikbaar  •  Gratis verzending boven € 20Meest gestelde vragen | Contact
Symbio6    Sjablonen op maat

Lasermarkeren

Er zijn verschillende methoden om met een lasercutter te markeren. De golflengte van het laserlicht, absorberingsgedrag materiaal en contrast bepalen het resultaat van lasermarkeren.

Graveren

lasermarkerenHet lokaal verbranden of wegdampen van materiaal met een hoge intensiteit laser. Hierdoor ontstaat een voelbare markering (gravure) die zichtbaar is door schaduw en vervuiling. Veelal de snelste methode om een materiaal te markeren.

Ableren

ableren laserHet plaatselijk wegdampen van een contrasterende toplaag. Doordat deze dunne lagen zeer geleidend zijn is een hoog contrast te behalen. Ableren wordt veel toegepast bij frontpanelen en knoppen. De zwarte laag wordt verwijderd en het licht kan door transparante laag schijnen.

Temperen

temperen laserBij deze techniek vindt een structuurverandering plaats door het oppervlak te verhitten. Temperen zorgt voor een markering zonder dat het oppervlak van het materiaal wordt aangetast.

Inbranden

inbranden laserEr zijn keramische poeders op de markt die een laser op metaal kan branden. Een deklaag wordt op het metaal gespoten en na het laseren weer verwijderd. Bij metaal ontstaat het contrast door oxidatie van het oppervlak. Zelfs lastig te markeren kunststoffen, zoals polystyreen (PS), polypropeen (PP) en siliconen zijn door het toevoegen van additieven markeerbaar met een laser.

Opschuimen

schuimen laserHet plaatselijk laten koken van een kunststof waardoor gasbellen ontstaan. Dit ‘schuim’ geeft plaatselijk een verbleking en verhoging. Dit kan slecht bij enkele kunststoffen, bijvoorbeeld EVA foam, polyacetaal (POM) en polyamide (PA).

Verkleuren

YAG laser verkleurenDit is alleen mogelijk met kunststoffen en afhankelijk van de golflengte van het laserlicht. Veelal gebruikt men hiervoor YAG-lasers met met een korte golflengte (groen/UV). De kleurverandering is afhankelijk van het toegevoegde kleurpigment en het materiaal. Deze markering is niet voelbaar.

Lasercleaning

Een hele lage intensiteit van de laserstraal om met net voldoende energie vervuiling van het oppervlak weg te dampen. Met een iets hogere intensiteit zijn texturen aan te brengen. Dit wordt ook wel toegepast om een betere hechting te verkrijgen voor lijm of verf.

Kleur markering

Tot nu toe is lasermarkering beperkt tot een bepaalde kleur in verschillende tinten. Door foto’s in grijswaarden om te zetten en voor elke grijswaarde een andere laserintensiteit in te stellen is heel snel een scherpe foto te markeren. Op laboratoriumschaal is men er al in geslaagd om dit in kleur te doen met een speciale coating die afhankelijk van de temperatuur een andere kleur geeft.